Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Povijest knjižnice

E-mail Print PDF

ŠKOLSKA KNJIŽNICA OD POČETAKA DO DANAS

 

Knjižnica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole ima dugu tradiciju razvoja vještina informacijske pismenosti svojih đaka kroz korištenje knjižničnog fonda, budući da sama škola djeluje  već više od 70 godina. Prostor knjižnice i čitaonice je tijekom tih godina seljen u više navrata.

U samim počecima bio je smješten u sklopu Đačkog doma, a knjižničar je bio prof. Dragutin Mucko, zatim  je 70- tih godina preseljen u prizemni  prostor škole, knjižnicu su tad vodili prof. Nevenka Mihovilić  i prof. Josip Rebrović. Uređenjem potkrovlja 1985. godine knjižnica i čitaonica seli gore na 3. kat. Odlaskom kolege Rebrovića u mirovinu na njegovo mjesto dolazi knjižničarka Ivana Štimec-Sajko, dipl.bibl. Tijekom školske godine 2008./2009. zbog odlaska na porodiljni kolegicu mijenja knjižničarka Nataša Boršćak, prof.

Informatizacija u knjižnici započela je 2004.godine, započeo ju je kolega Josip Rebrović , a nastavila knjižničarka Ivana Štimec-Sajko. Poslovi traju još i sad jer ima podosta starih raritetnih izdanja. Knjižnica koristi program MetelWin . Tijekom šk.god 2007./2008. izvršene je prva velika revizija i otpis zastarjelih i nevraćenih knjiga gdje je otpisano oko 2500 naslova.

Dogradnjom škole 2008. i prelaskom u jednosmjenski rad, knjižnični prostor u potkrovlju postaje dislociran  i ukazuje se potreba za preseljenjem.   

2010. godine tijekom 9. i 10. mjeseca prostor knjižnice i čitaonice s bogatim knjižnim fondom od oko 13000  jedinica knjižne građe preseljen je u novi  prostor. Knjižnica prima oko 15 časopisa što stručnih („,Hausbau“,“Tehno Eko“, „ Eko revija“, „Mineral“); što popularno znanstvenih („ National geographic“, „ Drvo Znanja“,“ Meridijani“) nekoliko novina…

Novi funkcionalni prostor knjižnice i čitaonice od 95 kvadrata nalazi se u centralnom dijelu škole na 1. katu. Prostor je opremljen dijelom starim, renoviranim namještajem, a dio je novi  ( pult i ormar za časopise).
 Školske godine2011./2012.  knjižnica je dobila i 2 računala za korisnike sa mogućnošću pristupa na Internet kao i novi LCD televizor i  DVD uređaj. Platno i projektor korite se u sklopu aktiva prof. hrvatskog jezika  kad se ukaže potreba ili za potrebe događanja u knjižnici npr. „Tulum slova“, „Pisci na mreži“ razne prezentacije, kreativne radionice…

Tako  je knjižnica postala pravo malo multimedijalno središte škole na radost svih korisnika J

 

                                             Knjižničarka: Ivana Štimec- Sajko, dipl.bibl.